top of page

Kenapa Bekerja dalam Industri F&B Boleh Menjadikan Anda Seorang Hebat yang Serba-Boleh

Chia Wei Choong

Dec 15, 2021

Sama ada kerana anda seorang penggemar makanan dan ingin mengambil bahagian dalam dunia masakan, atau kerana anda hanya ingin tahu tentang selok-belok industri F&B, ianya satu idea yang baik untuk berkerja di kedai F&B. Anda akan memperoleh pelbagai pengalaman kerja dan kemahiran hidup yang sangat berguna.

(Diterjemah dari versi Bahasa Inggeris)

Ianya impian kasual ramai untuk memulakan perniagaan makanan - sama ada kafe yang sesuai untuk “photo-op” Instagram, restoran masakan moden yang mewah atau kedai berkonsepkan makanan baharu. Dan dengan begitu banyak cerita kejayaan seperti Chatime dan myBurgerLab untuk dicontohi, anda mungkin berfikir bahawa kejayaan ini adalah sesuatu yang senang dicapai.

Tetapi kebenaranya ialah usahawan makanan & minuman (F&B) adalah antara orang yang paling tabah, bersemangat dan celik perniagaan di luar sana. Ia adalah industri yang sangat kompetitif dengan masa kerja yang panjang dan memerlukan banyak, banyak pengorbanan.

Sama ada kerana anda seorang penggemar makanan dan ingin mengambil bahagian dalam dunia masakan, atau kerana anda hanya ingin tahu tentang selok-belok industri F&B, ianya satu idea yang baik untuk berkerja di kedai F&B. Anda akan memperoleh pelbagai pengalaman kerja dan kemahiran hidup yang sangat berguna.

Berikut adalah 10 kemahiran yang sangat bernilai yang anda pasti akan perolehi dengan bekerja dalam industri F&B.

#1. Berbilang tugas seperti bos
Pernahkah anda terserempak dengan pelayan yang boleh bergelut antara membersihkan meja, menerima pesanan daripada tetamu baharu dan menyerahkan satu set kutleri kepada pelanggan “lapar”, semuanya pada masa yang sama atau singkat?

Bekerja di kedai F&B ialah tempat anda dapat meningkatkan kemahiran berbilang tugas anda. Anda akan terkejut betapa banyak yang anda boleh lakukan pada masa yang sama. #lepaskanpotensianda

Jika anda ingin belajar kemahiran hidup (atau, sejauh mana yang anda boleh) melakukan pelbagai tugas, cara paling mudah ialah mendapatkan pekerjaan di kedai F&B yang sibuk.

#2. Tajamkan Daya Peringatan dan Fikiran pantas
Berfikir dengan pantas akan menjadi rutin harian apabila anda bekerja di institusi masakan.

Sama ada kes lipas dalam mangkuk mi pelanggan, pengukus tidak berfungsi, atau situasi kekurangan kakitangan, anda dijangka akan menghasilkan penyelesaian yang boleh dilaksanakan - dengan pantas pulak tu. Oh, dan anda juga akan mendapati diri anda perlu membuat pengiraan mental yang cepat dan tepat, serta mengingat kembali pesanan pelanggan - kadangkala tanpa kalkulator atau pad nota!

Tetapi semuanya berbaloi, kerana tugasan ini akan memberi anda minda yang lebih muda dan lebih tajam.

#3. Ianya sentiasa lebih baik dengan kerjasama
Adakah anda pernah berfikir bahawa anda seorang introvert? Sentiasa mempercayai bahawa anda boleh mengendalikan segala-galanya sendiri tanpa sebarang bantuan?

Industri F&B mungkin akan menukarkan kepercayaan itu. Anda tidak lama lagi akan menyedari bahawa kerjasama berpasukan adalah penting, dan segala-galanya boleh berantakan jika anda gagal berkomunikasi atau bekerjasama rapat dengan rakan sekerja anda.

Sama ada anda bekerja dalam industry F&B atau tidak, kemahiran dan pengalaman bekerja-sama dalam satu pasukan adalah salah satu ciri yang paling dicari oleh majikan dalam mana-mana industri!

#4. Belajar jadi seorang yang pandai bercakap
Berganding bahu dengan pekerja sepasukan adalah kemahiran komunikasi yang baik kerana banyak perbincangan akan terlibat dalam pekerjaan F&B.

Anda bukan sahaja berpeluang untuk meningkatkan kemahiran linguistik anda dalam berbilang bahasa, anda juga akan belajar untuk memotong butiran yang tidak perlu dan menumpukan pada perkara utama semasa berkomunikasi dengan rakan sekerja anda. Lagipun, siapa yang mempunyai masa untuk berdiam diri apabila terdapat ramai pelanggan yang kelaparan tidak sabar menunggu makanan mereka?

#5. Menyesuaikan diri dengan semua situasi gila
Bekerja di restoran, kafe atau rangkaian makanan akan mendedahkan anda kepada semua jenis orang dari satu hujung spektrum ke hujung yang lain.

Anda akan berurusan dengan pelanggan yang berbeza perangai, rakan sekerja dan atasan yang anda berdua suka dan benci, pembekal makanan, malah rakan serta keluarga yang ingin melawat anda semasa anda sibuk bekerja.

Dengan begitu banyak pihak yang perlu ditangani, anda akan belajar menyesuaikan diri dan mengubah pendekatan anda apabila mengendalikan pelbagai jenis orang.

"Seperti air yang membentuk dirinya kepada bejana yang mengandunginya, orang yang bijak menyesuaikan dirinya dengan keadaan."

#6. Dapatkan mojo/kemahiran jualan anda
Perniagaan F&B melibatkan banyak penjualan. Ada produk baru? Promosi musim perayaan? Atau mungkin pakej kombo baru? Anda perlu dapat meyakinkan pelanggan untuk memilih dan membelinya.

Anda mungkin mengatakan anda tidak suka menjual tetapi hakikatnya tetap bahawa kebanyakan pemilik perniagaan dan CEO yang berjaya adalah jurujual yang baik. Mereka bukan penjaja biasa yang cuba menjualkan anda pen atau rantai kunci. Mereka menjual produk tidak ketara – idea besar, falsafah, dsb. – kepada beribu-ribu orang setiap hari.

Mencelupkan kaki anda ke dalam F&B ialah cara terbaik untuk mengambil beberapa kemahiran jualan yang boleh membantu anda memujuk, meyakinkan dan mempengaruhi orang lain pada masa hadapan apabila tiba masanya untuk anda mengambil langkah menaiki tangga kerjaya F&B ke Jawatan Penyelia, Pengurus Cawangan atau Pengurus Operasi, dsb!

#7. Menyulap masa seperti pro
Peralihan berputar. Panggilan OT secara tiba-tiba. Pelbagai tugas untuk diselesaikan sekaligus. Bekerja sepanjang cuti umum dan musim perayaan.

Dengan persekitaran kerja yang tidak menentu, bukan sahaja anda perlu belajar cara menyesuaikan diri dengan orang dan situasi yang berbeza, anda juga perlu menyesuaikan diri dengan perubahan rancangan dan jadual.

Oleh itu, menguasai cara mengurus masa dan keutamaanya masa peribadi anda, adalah sebahagian daripada pakej bekerja dalam industry F&B yang memaksa anda mengamalkan pengurusan masa yang baik sehingga anda menyempurnakannya.

#8. Pergerakan Ala Messi
Bekerja di kedai makanan biasanya memerlukan anda bergerak dengan pantas, serta pandai menggunakan tangan dan kaki anda. Anda perlu bergerak dengan pantas melalui ruang yang sesak dan sempit, sambil membawa pinggan makanan dengan kedua-dua tangan, malah berpotensi memalukan kemahiran Lionel Messi di padang bola.

Dengan lebih banyak pengalaman, anda mungkin belajar membawa berbilang pinggan atau cawan besar pada satu masa. Katakan selamat tinggal kepada tangan yang sering menggigil!

#9. Aktifkan OCD dalam diri anda - Kebersihan dan keteraturan.
Kedua-dua kualiti ini boleh menjayakan atau mengagalkan kebanyakan perniagaan F&B. Sememangnya begitu, kerana sebagai pelanggan, kami memang mahu mengunjungi kedai-kedai yang bersih dan kemas.

Sebagai kakitangan dalam perniagaan F&B, anda akan mempelajari kepentingan memastikan tempat kerja atau stesen anda sentiasa kemas dan bersih. Memastikan keadaan teratur dan bersih akan menjadi sifat natural kepada anda dalam masa yang singkat.

Bekerja dalam industri F&B mungkin kelihatan biasa-biasa saja bagi sesetengah orang, tetapi kemahiran yang anda perolehi boleh menjadi sangat menakjubkan! Bukan itu sahaja, anda juga akan memperoleh etika kerja yang hebat, yang akan menjadikan anda lebih diingini oleh majikan F&B lain pada masa depan anda.

bottom of page