top of page

NAK JADI MACAM CHEF WAN? INILAH ANTARA PERKARA YANG PERLU ANDA LAKUKAN

K.D. Yew

Jan 20, 2022

Adakah tukang masak dalaman anda ingin mengekspresikan dirinya dalam dunia seni masakan? Begitu juga dengan diantara Master-Chef terhebat dan terkenal di Dunia, seperti Chef Wan.

Bagaimanapun, dia bukan sahaja menjadi hebat dalam sekelip mata dengan bakat mentah sahaja. Dia perlu mengasah semangatnya dan mengembangkan kemahiran untuk menyerlah di dunia dan menonjol di kalangan pertandingan.

Datuk Redzuawan Bin Ismail, atau lebih dikenali sebagai Chef Wan, merupakan chef diantara yang terkenal di Malaysia. Pada tahun 2009, beliau memenangi Chef Televisyen Selebriti Terbaik Anugerah Buku Masakan Dunia Gourmand. Raja Malaysia mengurniakan gelaran kehormat ‘Datuk’ kepada Chef Wan pada Februari 2010, diikuti pelantikannya sebagai ‘duta masakan’ oleh Tourism Malaysia pada tahun yang sama. Beliau telah mengarang sedozen buku masakan yang merangkumi, "Chef Wan's Sweet Treats: 240 Pastry Recipes from Asia's Most Flamboyant Food Ambassador" tentang baking dan pastri, yang dikeluarkan di Malaysia pada 2012. Kemudian, pada 2013, Chef Wan mengalahkan enam chef antarabangsa yang lain , termasuk Jamie Oliver, untuk memenangi anugerah untuk cef televisyen berbahasa Inggeris terbaik di Anugerah Gourmand yang berprestij di Paris. Chef Wan juga telah mengacarakan banyak rancangan TV, termasuk East Bites West, yang menampilkan dia memandu di sekitar UK dalam trak makanan berbunga-bunga yang mendidik orang ramai British tentang masakan Asia.

Beliau memegang Ijazah Bersekutu dalam Latihan Chef Profesional dan Pengurusan Hotel dari Akademi Kulinari California dan Diploma Ritz Escoffier dari Hôtel Ritz Paris. Bahagian penting dalam mencapai kejayaan sudah pasti pendidikan dalam Seni Kulinari.

MENGAPA MENGAJI SENI KULINARI?
1. Ikut nafsu anda.
Jika anda suka berada di dapur memasak, membakar atau mencipta hidangan anda sendiri, maka seni kulinari adalah peluang untuk anda melakukan sesuatu yang anda minati sambil mencari rezeki. Chef sangat berminat dengan makanan dan cara makanan menyatukan orang supaya anda berada di tempat yang betul.

2. Mempelajari dan mengembangkan kemahiran masakan profesional.
Anda akan berpeluang mempelajari teknik masakan profesional. Menguasai kemahiran ini akan membolehkan anda menjadi seorang chef terkemuka. Anda akan menemui gaya masakan yang berbeza dan mungkin ingin mengkhususkannya. Kemahiran teknikal yang betul akan membuka dunia kemungkinan dalam industri ini.

3. Melatih di bawah master chef.
Apabila anda belajar seni kulinari, anda akan berpeluang melatih di bawah cef berpengalaman. Mulakan kerjaya anda dengan mempelajari semua yang anda boleh daripada “master-master” dalam industri ini.

4. Buka restoran sendiri.
Setelah anda yakin dengan kemahiran anda, anda boleh memilih untuk membuka restoran anda sendiri. Jika mengusahakan restoran anda sendiri adalah impian anda, maka seni kulinari sememangnya salah satu laluan terbaik yang boleh anda ambil. Anda akan mempelajari kemahiran yang diperlukan di dapur, serta cara mengurus dan mengendalikan restoran anda sendiri.

5. Mengembara ke seluruh dunia.
Cef profesional diperlukan di seluruh dunia jadi setelah anda melengkapkan kelayakan profesional anda, anda boleh memilih untuk mengembara ke seluruh dunia dan bekerja di beberapa restoran atau hotel terbaik di dunia. Perjalanan juga membawa pengalaman yang hebat. Anda akan mendapat inspirasi daripada budaya dan masakan yang berbeza sambil anda terus mempertajam kemahiran anda sebagai tukang masak.

Jadi, ingin memulakan kerjaya yang cerah sebagai Chef? Kemudian mula menyemak pilihan anda untuk belajar Seni Kulinari di Malaysia hari ini.

bottom of page